Prevenció vagy „google doki”?

Prevenció- egy doktornő vizsgál egy beteget

Amíg egészségesnek gondoljuk magunkat, addig legtöbben messziről elkerüljük az orvosokat. Ha változik az állapotunk, gyakran akkor azt gondoljuk, „ó, ez semmiség” , „majd meggyógyulok”, „majd megoldom magam”, vagy „úgyis fent van minden a neten”. Szerencsére már nem ismeretlen fogalom a prevenció, de a google és az internet túl kézenfekvően kínálja az információkhoz való hozzáférést.

Ezért egyre több az önorvos, aki az internet adta lehetőségeket kihasználva diagnosztizálja saját magát, majd kezelésként meghatároz egy kamillakúrát vagy egy fájdalomcsillapítót.
De miért mindig csak eltüntetni akarjuk a tüneteket? Elnyomni gyógyszerrel a fejfájást? Miért nem járunk alaposabban utána?
Sokaktól halljuk a bűvös mondatot, hogy az egészség az első! De valamiért mégsem ezt látjuk a társadalmunkban, pedig egy évenkénti általános szűrésre mindenkinek szüksége lenne.

Ha mindent rendben találnak, természetesen akkor is ügyeljünk a változatos és vitamindús étrendre és a rendszeres testmozgásra, de más teendőnk nincs. Megnyugodhatunk, és felszabadultan élvezhetjük az életet.
Ha viszont valami komolyabb eltérés mutatkozik egy laborvizsgálatkor vagy ultrahangszűrésen, akkor legalább még időben fény derülhet a problémára, mielőtt komolyabb károkat okozna.

Egy-egy szűréssel számos súlyos betegség megelőzhető, így például megakadályozhatjuk, hogy elveszítsük az összes hajunkat egy pajzsmirigy betegség miatt, vagy megóvhatjuk a látásunkat, amely a rossz vércukorszint következtében károsodhatna.

Figyeljen magára, a testének jeleire és menjen el legalább évente egyszer egy vérvételre, ultrahangvizsgálatra, rákszűrésre akkor is, ha úgy érzi, hogy minden rendben van!

Legyen egészséges, legyen boldog!

Facebook

Szűrővizsgálatok, foglalkozás egészségügy - bejegyzések

Segíthetünk?

Hívj minket

Minden nap 9:00-18:00 között