Carotis doppler vizsgálat

Orvos beszélget a pácienssel

A carotis doppler vizsgálat egy speciális ultrahangos eljárás, amely segít az orvosoknak megvizsgálni a nyaki artériákat és azok állapotát. Ez a vizsgálat rendkívül hasznos lehet az érrendszeri betegségek diagnosztizálásában és az agyi keringés felmérésében.

Miért fontos?

A carotis artériák az agyhoz szállítják az oxigénnel és tápanyagokkal dúsított vért. Ha ezek az artériák elzáródnak vagy szűkülnek, az az agyi keringés romlásához és akár stroke-hoz is vezethet. A carotis doppler vizsgálat segítségével az orvosok meg tudják nézni ezeket az artériákat, és azonosíthatják az esetleges elzáródásokat vagy szűkületeket.

Hogyan történik a carotis doppler vizsgálat?

A vizsgálat során a beteg a hátán fekszik, és a nyakára egy speciális gélt alkalmaznak. Ezután az orvos egy ultrahangos eszközzel áthalad a nyaki területeken, és részletes képeket készít a carotis artériákról. Az ultrahang segítségével az orvosok láthatják a véráramlást az artériákban, és azonosíthatják az esetleges szűkületeket vagy elzáródásokat.

Kinek ajánlott?

A doppleres érvizsgálatot általában azoknak ajánlják, akiknél fennáll az érrendszeri betegségek kockázata, például magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség vagy magas koleszterinszint esetén. Emellett ajánlott lehet azoknak is, akik korábban stroke-ot vagy átmeneti agyi iszkémiát (TIA) szenvedtek, valamint azoknak, akiknél a nyaki artériákban észleltek szívritmuszavarokat vagy vérrögképződést.

Előnyei és mellékhatásai

A carotis doppler vizsgálat fájdalommentes és biztonságos eljárás, amely nem igényel speciális előkészületeket vagy utókezelést. A vizsgálat során nem használnak ionizáló sugárzást, így nincs kockázata a betegnek. Az ultrahangvizsgálat gyors és hatékony módszer a carotis artériák állapotának felmérésére, és segíthet megelőzni a súlyosabb egészségügyi problémákat.

Összefoglalva

A carotis doppler vizsgálat egy fontos eszköz az érrendszeri betegségek diagnosztizálásában és az agyi keringés felmérésében. Ez a vizsgálat segít azonosítani az esetleges szűkületeket vagy elzáródásokat a carotis artériákban, így lehetővé téve a korai diagnózist és a megfelelő kezelés megkezdését. Rendszeres vizsgálatokkal és az egészséges életmód fenntartásával csökkenthetjük az érrendszeri betegségek kockázatát, és megőrizhetjük az agyi egészségünket.

További szűrővizsgálatokat találhat még itt.

Ha szeretne bejelentkezni pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra, megteheti ezen az oldalon.

Szűrővizsgálatok, foglalkozás egészségügy - bejegyzések

Segíthetünk?

Hívj minket

Minden nap 9:00-18:00 között