Hasi és kismedencei ultrahang

Egy orvos hasi ultrahang vizsgálatot végez

Az ultrahang egy olyan vizsgálati módszer, amely segít a test belső részeinek vizsgálatában, anélkül, hogy bármilyen sugárzást használna. Hogyan működik? Hanghullámokat használ a vizsgálatra és képek készítésére. Ezek a hanghullámok olyan magas frekvenciájúak, hogy az emberi fül nem képes érzékelni őket. Amikor ezek a hanghullámok ütköznek a test belső szerkezeteivel, visszaverődnek, és egy speciális eszköz, az ultrahangos szenzor visszaveszi ezeket a visszaverődéseket, majd egy számítógép képeket készít belőlük.

A hasi és kismedencei ultrahang azt jelenti, hogy ezeket a képeket a hasi területről- beleértve a gyomrot, a májat, az epehólyagot, a veséket és az emésztőrendszert, valamint a kismedencei szerveket, mint például a méh és a petefészkek- készítik. Ezek a vizsgálatok segítenek az orvosoknak megérteni a szervek szerkezetét, méretét, formáját és állapotát.

Miért fontos a hasi és kismedencei ultrahang?

A hasi és kismedencei ultrahang segítségével rövid idő alatt kiszűrhetőek a máj, az epehólyag, az epevezetékek, a hasnyálmirigy, a vesék és mellékvesék, a lép, a hasi nyirokcsomók, a hasi aorta, a húgyhólyag, a kismedencében elhelyezkedő női- és férfi nemi szervek (prosztata, méh, petefészkek) olyan rendellenességei, amelyek a kezdeti szakaszban nem vagy alig okoznak tüneteket.

Ha valaki például hasi fájdalommal vagy emésztési problémákkal küzd, az ultrahang segíthet az orvosoknak megtalálni az okát.

Emellett terhes nők esetében az ultrahang rendkívül fontos, mert lehetővé teszi az orvosoknak, hogy megfigyeljék a magzat fejlődését és egészségi állapotát.

Az ultrahang vizsgálat általában gyors és fájdalommentes. Legtöbbször nincs szükség előkészületekre, bár az orvosod lehet, hogy arra kér, hogy a vizsgálat előtt ne egyél vagy igyál bizonyos időszakban.

Felnőtt korban évente egyszer javasolt megismételni ezt a vizsgálatot.

 A vizsgálat során egy speciális gélt alkalmaznak a bőrödön, amely segít az ultrahangos szenzornak jobban érzékelni a hanghullámokat.

Összességében a hasi és kismedencei ultrahang egy nagyon fontos diagnosztikai eszköz, amely segíthet az orvosoknak diagnosztizálni és kezelni a különböző betegségeket és állapotokat, miközben biztonságos és minimális kellemetlenséget okoz a pácienseknek, és segíthet megnyugtatni a betegeket, hogy tudják, mi történik a testükben.

További szűrővizsgálatokat találhat még a Szűrővizsgálat cégeknek oldalon.

Ha szeretne bejelentkezni pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra, megteheti ezen az oldalon.

Szűrővizsgálatok, foglalkozás egészségügy - bejegyzések

Segíthetünk?

Hívj minket

Minden nap 9:00-18:00 között