A fáradtság okai 2. rész

Diabétesz mérés

Ahogy előző blogbejegyzésünkben említettük, a fáradtság okai sokfélék lehetnek, melyek könnyen orvosolhatók, viszont olyan tényező is állhat a háttérben, melynek kezeléséhez mindenképpen orvosi segítségre, illetve kontrollra  van szükség. Ilyen okok lehetnek:

  1. Várandósság: a kismamák gyakran tapasztalják, hogy mérhetetlen fáradtságot éreznek, és egyszerűen semmihez sincs erejük. Mivel szervezetükben egy új élet fejlődik, mely megterheli a testet, legfőképp a szívet, emellett a hormonok szintje is megváltozik, így gyakran érzik magukat gyengének az első trimeszterben, sőt akár már a terhesség első jele is lehet. Fontos, hogy mindenképpen tájékoztassa orvosát, ha túlzott fáradékonyságot vagy állandó fáradtságot tapasztal, ugyanis pajzsmirigy-alulműködés vagy más kezelést kívánó betegség is állhat a háttérben, amely hatással lehet gyermekének fejlődésére.
  2. Pajzsmirigy-alulműködés: számos tünete lehet, de ha állandó fáradtságot, fáradékonyságot, hajhullást, illetve indokolatlan testsúlynövekedést tapasztal, akkor mindenképpen érdemes erre gyanakodni és orvoshoz fordulni.
  3. Vashiány: okozhatja akár a csökkent mennyiségű vasbevitel, de anyagcsere probléma is, például felszívódási zavar. A vas szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, illetve az oxigént szállító hemoglobin alkotóelemeként a vörösvértestek számára is fontos.
  4. Cukorbetegség: alattomos betegségként csendesen rombolja a szervezetet. A sejtek számára az energia a glükózból biztosítható, mely inzulin nélkül vagy csökkent inzulin érzékenység miatt nem tud bejutni a sejtekbe, tehát éhezni fognak.

A fentebb említett néhány ok mellett számos egyéb tényező is állhat az indokolatlan, tartós fáradtság hátterében. Éppen ezért fontos, hogy időben orvoshoz forduljon a tapasztalt tünetekkel! Egy egyszerű laborvizsgálat könnyen fényt deríthet a probléma gyökerére.

Legyen egészséges, legyen boldog!

Facebook

Szűrővizsgálatok, foglalkozás egészségügy - bejegyzések

Segíthetünk?

Hívj minket

Minden nap 9:00-18:00 között