Trombózis veszély – doppler vizsgálat

Doppler vizsgálat- lábfájdalom

Gyakran érzi nehéznek a lábát? Fájdalmas, feszül a vádlija? Ilyenkor legjobb, ha minél előbb kizárható a trombózis.

Az alsó végtagi doppler vizsgálat, egy fájdalommentes diagnosztikai eljárás, mely az erek állapotát méri fel. Tájékozódni tudunk az erek falának vastagságáról, áramlási sebességet tudunk mérni. A doppler vizsgálat segítséget nyújt felismerni az érszűkületet vagy a trombózist, ezzel gyorsan kiderülhet fenn áll-e infarktus vagy tüdőembólia veszély.

A vizsgálat nem igényel semmilyen előkészületet, és kontraindikációja sincs, és ellentétben a röntgen sugárzással semmilyen káros mellékhatása nincs.


Mikor javasolt a vizsgálat? Ha régóta vannak láb fájdalmai, zsibbadás, lábfeszülés, nehéz láb érzés, mélyvénás trombózis gyanúja áll fenn, visszeresek a lábai, a vénák gyulladtak vagy az ereken, lábszáron hirtelen kialakult duzzanat keletkezik.

Kimondottan ajánlott azon pácienseknél, akik dohányoznak, túlsúlyosak, mozgásszegény életmódot folytatnak, magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenvednek, magas a koleszterinérték, illetve ha a családban már előfordult hasonló betegség, tünet.


Ne kockáztasson! Egy gyorsan elvégzett, fájdalommentes vizsgálat segíthet eloszlatni a félelmet vagy megelőzni a nagyobb bajt.

A doppler vizsgálat és szűrővizsgálatok mellett illetve megelőzés érdekében érdemes:

  • fekvő betegek korai mobilizálása,
  • kompressziós harisnya viselése,
  • káros szokások elhagyása,
  • rendszeres mozgás,
  • fokozott hajlam esetén fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása.

Hosszabb utazás, főleg repülőút során gyakran kell a lábat tornáztatni, minél kevesebb időt egy helyben ülni.

Bizonyos betegségekben illetve műtétek után az orvos véralvadásgátlót írhat fel a trombózis kialakulásának elkerülése végett. 

Legyen egészséges, legyen boldog!

Facebook

Szűrővizsgálatok, foglalkozás egészségügy - bejegyzések

Segíthetünk?

Hívj minket

Minden nap 9:00-18:00 között