A túlsúlyról

A mérleg túlsúlyt mutat segítség!

Túlsúly és elhízás

Előzetesen egy információ: Az egészségre is káros túlsúlyt az orvosi szakzsargon elhízásnak nevezi, ezért a következő írásban, a hitelesség miatt ezzel a kifejezéssel is lehet találkozni.

Az elhízás egy olyan kórállapot, amelyben a zsírraktározás akkora mértékű, hogy az már az egészségre is káros hatással van. Az elhízást többféleképpen diagnosztizáljuk, BNO kódja is van, tehát betegségnek tekinthető.

Korábban a túlsúlyt a haskörfogat, vagy a BMI index alapján osztályozták, manapság a testtömegindex szerint történik. A TTI értéke szorosan összefügg mind a testzsírszázalékkal, mind a teljes testzsírmennyiséggel. Meghatározásához a felnőtt alany testtömegének és testmagassága négyzetének hányadosát kell kiszámolni, amelyet többnyire metrikusan vagy az amerikai egységekben fejeznek ki:
TTI ≥ 35 vagy 40: súlyos elhízás
TTI ≥ 35 vagy 40–44,9 vagy 49,9: morbid elhízás
TTI ≥ 45 vagy 50: szuper elhízás

 

A kóros túlsúly okai

A leggyakoribb okok:

  • mozgásszegény életmód,
  • túlzott kalóriabevitel,
  • hormonális egyensúly megbomlása,
  • várandósság,
  • dohányzásról leszokás,
  • szerepe van genetikai hajlamnak,
  • pszichés betegségnek,
  • a környezet kóros befolyásának,
  • bizonyos gyógyszerek mellékhatásai és 
  • akár kultúrális okok is.

A tudomány feljődésével egyre alaposabb kutatások végezhetőek, így felmerültek a közelmúltban más, eddig nem vizsgált tényezők is, mint például a bélfróra zavara, egyes fertőző betegségek jelenléte, vagy akár alvási szokásaink megváltozása is.

 

Az elhízás és az életminőség

A kóros túlsúly az egyik leggyakoribb megelőzhető halálozási ok a világon. Széles körben végzett amerikai és európai felmérések egyaránt kimutatták, hogy a halálozási kockázat a nemdohányzók körében 20–25 kg/m2 TTI értéknél a legalacsonyabb, míg az aktív dohányosoknál ugyanez az érték 24–27 kg/m2. Az ettől bármelyik irányban való eltérés esetén a kockázat nő.

A 32 kg/m2 feletti TTI értékeknél a nők körében egy 16 évre kiterjedő időszak alatt megkétszereződött a halálozási ráta. Becslések szerint az Egyesült Államokban az elhízás 111 909 – 365 000 halálesetet okoz évente, míg Európában 1 millió (7,7%) haláleset tudható be túlzott testsúlynak.

Az elhízás általánosságban hat-hét évvel rövidíti le a várható élettartamot. A 30–35 közötti TTI két-négy évvel, míg a súlyos elhízás (TTI > 40) akár tíz évvel is megrövidítheti egy ember életét. 

Az elhízást a WHO 1997-ben világjárvánnyá nyilvánította. Szintén WHO statisztika, hogy 2005-től a Földön több mint 400 millió kórosan túlsúlyos ember él. Az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában terjed leggyorsabban az elhízás gyakorisága. Ezekben az országokban egyre gyakoribb a házikedvencek elhízási aránya is.

Európa lakosságának több mint 50%-a túlsúlyos, és több mint 20%-a elhízott. Statisztikák szerint ez a szám 2030-ra az elhízottak aránya, átlagosan több mint 50%-ra fog emelkedni, bizonyos helyeken akár a 89%-ot is elérheti majd. Magyarországon ez a szám jelenleg kb 30%.

Fontos megjegyezni, hogy mindenhol a világban egyre több a túlsúlyos gyerek is, mely már gyerekkorban is okozhat betegségeket és a várható életkort is gyökkentheti.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az EU-ban a 6-9 éves korosztályban 2010-ben minden harmadik gyermek elhízott vagy túlsúlyos volt , jelentős növekedést mutatva a számos nemzeti és regionális kezdeményezés ellenére. Ezek együttvéve komoly gazdasági kárt is okoznak, a munkából való kiesés is egyre több.

A kóros túlsúly nem csak esztétikai probléma, rengeteg szövődményt idézhet elő. Ilyenek például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, daganatos megbetegedések, szív-érrendszeri betegségek, köztük az infarktus, és a stroke is.

Az elhízás növeli az ízületi degeneratív betegségek kockázatát, a máj és emésztőszervek betegségeinek előfordulását, illetve fogamzási zavarokat is okozhat. Az epebetegség, a reflux, a visszérbetegség, sőt pszichés zavarok hátterében is állhat elhízás. 

 

Mit tehetünk?

Mint láthatjuk, igen szerteágazók a kóros túlsúly kialakulásának okai, gyakran nem is egy, hanem halmozott indikáció áll fenn.

Mint minden betegség esetében, az elhízásnál is a legfontosabb a prevenció, azaz a túlsúly kialakulásának okait megelőzni, csökkenteni. Mit tehetünk, hogy elkerüljük és mit, ha már kialakult a túlsúly? Cikkünk folytatásában erre is kitérünk.

Facebook

Szűrővizsgálatok, foglalkozás egészségügy - bejegyzések

Segíthetünk?

Hívj minket

Minden nap 9:00-18:00 között