Ahogy előző blogbejegyzésünkben említettük, a fáradtságnak számos oka lehet, mely könnyen orvosolható, viszont olyan tényező is állhat a háttérben, melynek kezeléséhez mindenképpen orvosi segítségre, illetve kontrollra  van szükség. Ilyen okok lehetnek:

  1. Várandósság: a kismamák gyakran tapasztalják, hogy mérhetetlen fáradtságot éreznek, és egyszerűen semmihez sincs erejük. Mivel szervezetükben egy új élet fejlődik, mely megterheli a testet, legfőképp a szívet, emellett a hormonok szintje is megváltozik, így gyakran érzik magukat gyengének az első trimeszterben, sőt akár már a terhesség első jele is lehet. Fontos, hogy mindenképpen tájékoztasd orvosodat, ha túlzott fáradékonyságot vagy állandó fáradtságot tapasztalsz, ugyanis pajzsmirigy-alulműködés vagy más kezelést kívánó betegség is állhat a háttérben, amely hatással lehet gyermeked fejlődésére.
  2. Pajzsmirigy-alulműködés: számos tünete lehet, de ha állandó fáradtságot, fáradékonyságot, hajhullást, illetve indokolatlan testsúlynövekedést tapasztalsz, akkor mindenképpen érdemes erre gyanakodni és orvoshoz fordulni.
  3. Vashiány: okozhatja akár a csökkent mennyiségű vasbevitel, de anyagcsere probléma is, például felszívódási zavar. A vas szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, illetve az oxigént szállító hemoglobin alkotóelemeként a vörösvértestek számára is fontos. 
  4. Cukorbetegség: alattomos betegségként csendesen rombolja a szervezetet. A sejtek számára az energia a glükózból biztosítható, mely inzulin nélkül vagy csökkent inzulin érzékenység miatt nem tud bejutni a sejtekbe, tehát éhezni fognak.

A fentebb említett néhány ok mellett számos egyéb tényező is állhat az indokolatlan, tartós fáradtság hátterében. Éppen ezért fontos, hogy időben orvoshoz fordulj a tapasztalt tünetekkel! Egy egyszerű vérvétel könnyen fényt deríthet a probléma gyökerére.

Légy egészséges, légy boldog!

Covid-19 intézkedések

A Medina Centrum egész területén az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező! A vizsgálatokra szíveskedjenek kísérő nélkül érkezni, hogy betarthassuk a megfelelő távolságtartást és elkerüljük a tumultust. Lázas, felsőlégúti panaszos beteget nem tudunk fogadni. Köszönjük együttműködésüket!

Érdekesnek találta?

Ossza meg ismerőseivel ezt a bejegyzést!